23/5/10

προσωπογραφίες..


ΕΛΕΝΑ ΑΚΡΙΤΑ








 
    Δημοσιογράφος,ευθυμογράφος και συγγραφέας,κόρη του Κύπριου πολιτικού και δημοσιογράφου Λουκή Ακρίτα,έγινε ευρύτερα γνωστή από τις πετυχημένες της τηλεοπτικές συνεργασίες,πρώτα ως ηθοποιός κι ύστερα ως σεναριογράφος.
    Έχει γράψει στον "Ταχυδρόμο",στο "Βήμα",στο "Έθνος" και το "Έθνος της Κυριακής" και ,τέλος,στα "Νέα",όπου και απολαμβάνουμε τη στήλη της μέχρι και σήμερα.Έχει συνεργαστεί με ραδιοφωνικούς σταθμούς,όπως ο "Αθήνα 984" και ο "Αντέννα" και κάθε Σάββατο η εφημερίδα «Τα Νέα του Σαββατοκύριακου» φιλοξενεί τα ευθυμογραφήματα της.
    Έχει κάνει δύο γάμους κι έχει αποκτήσει ένα γιο,τον Παύλο,με το δεύτερο σύζυγό της κι επίσης αγαπημένο ηθοποιό,τον Κώστα Αρζόγλου.
    Για πολλά χρόνια η Έλενα Ακρίτα εγκατέλειψε τη δημοσιογραφία και ασχολήθηκε με την υποκριτική ως ηθοποιός και σεναριογράφος."Γόβα στιλέτο" και "Στρας" στον ΑΝΤ1 ήταν τα πρώτα σενάρια που έγραψε,σειρές στις οποίες πρωταγωνίστησε κιόλας με τον Γιώργο Κυρίτση και τον Κώστα Αρζόγλου,αντίστοιχα.
    Η τεράστια επιτυχία όμως ήρθε μετά το "Με θέα στο πέλαγο",μια αστυνομική σειρά που έγραψαν με τον Γ.Κυρίτση για το Mega.Και φυσικά μιλάω για τη "Βέρα στο δεξί",την ιστορία τεσσάρων γυναικών που, εκτός από μια δυνατή και μακρόχρονη φιλία,τις ενώνει κι ένα ένοχο μυστικό.Μια ιστορία που επί 3 τηλεοπτικές σεζόν έκανε τα μηχανάκια τηλεθέασης να χτυπούν κόκκινο!
    Κι εκεί που όλοι ακόμη μιλούσαν για το τηλεοπτικό φαινόμενο σε καθημερινή σειρά,το 2008,κάνει ξανά την έκπληξη με τα "Μυστικά της Εδέμ".

- Περιμένατε ότι δύο εκατομμύρια τηλεθεατές θα παρακολουθούσαν τα «Μυστικά της Εδέμ»; «Τώρα ρωτάς τον κατ΄ εξοχήν ανασφαλή άνθρωπο κάτι τέτοιο. Σαφώς και δεν το περίμενα και έχοντας ως παρακαταθήκη στο μυαλό μου την τεράστια επιτυχία της “Βέρας στο δεξί” - η οποία βέβαια δεν έκανε τέτοια νούμερα- και πέρυσι είχα δηλώσει ότι θα ένιωθα τυχερή αν θα μπορούσα να αγγίξω αυτή την επιτυχία. Αν μου έλεγες ότι τα “Μυστικά” θα ξεπερνούσαν και τη “Βέρα”, θα έλεγα ότι από τις δυο μας εσύ είσαι η ξανθιά. Ποτέ δεν περιμένω τις επιτυχίες. Δεν ξέρω γιατί»,έλεγε σε συνέντευξή της στο ΒΗΜΑ πρίν μερικούς μήνες.
    Η αγαπημένη μας,όμως,Έλενα έχει γράψει ως τώρα και 8 βιβλία ("Aπό την Έλενα με χαμόγελο","Pαντεβού με την Έλενα","H Έλενα στη χώρα των θαυμάτων","H διαθήκη","Tα φλου","Γόβα στιλέτο","Γεννήθηκα ξανθιά" και το "Και οι ξανθιές έχουν ψυχή")κι ένα θεατρικό έργο, τη "δίαιτα του αστροναύτη",που "ανέβηκε" το 2000 σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή.Ακόμη,έχει μεταφράσει και διασκευάσει από τα αγγλικά και τα γαλλικά πολλά θεατρικά έργα, πρόζες και μιούζικαλ.
    Μην παραλείψω φυσικά να αναφέρω τις πολλές εκπομπές και τλεπαιχνίδια που παρουσίασε,μόνη της ή με κορυφαίους δημοσιογράφους,όπως η εκπομπή "Κυριακάτικα" με συμπαρουσιαστή το Δημήτρη Κωνσταντάρα ή το επιτυχημένο "Ο πιο αδύναμος κρίκος" στο Mega.
    Πρίν 2 μήνες στο Μεσολόγγι τιμήθηκε ο πατέρας της.Η ίδια,συγκινημένη,εκφώνησε ένα "λόγο" πλημμυρισμένο από συναισθήματα και μνήμες ενός ανθρώπου,που,με τις ιστορίες της ζωής του,τροφοδότησε τη δική της ζωή και τη δημιουργικότητά της.
 - Την περασμένη Κυριακή, στην εκδήλωση μνήμης για τον πατέρα σας που έγινε στο Μεσολόγγι, μιλήσατε για αρχές και αξίες. Ποια είναι η θέση και ο ρόλος τους στη σημερινή κοινωνία; «Ο ρόλος συρρικνώνεται. Αυτό δεν το συζητώ. Από την άλλη μεριά, δεν θα απαντήσω πολύ απαισιόδοξα, γιατί πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό το τι κληροδοτούμε στα παιδιά μας και εμείς οι γονείς. Αν τους κληροδοτούμε την άποψη “στόχος είναι τα λεφτά, έτσι είπε ο μπαμπάς, έτσι είπε και η μαμά”, σύμφωνα με το άσμα της εποχής, ή αν τους κληροδοτούμε την άποψη ότι άλλα πράγματα προέχουν στη ζωή, εκτός από την επιβίωση. Θεωρώ ότι η δική μου γενιά έκανε πάρα πάρα πολλά λάθη. Πέρασε από την Αριστερά, και μετά βολευτήκαμε σε σύντομο χρόνο και γίναμε “αστούληδες”. Αλλά τουλάχιστον κάποιοι από εμάς προσπαθούμε να συνειδητοποιήσουμε τις ευθύνες μας και με τον τρόπο μας να ζητήσουμε συγγνώμη από την επόμενη γενιά»,είπε σε συνέντευξή της στο ΒΗΜΑ,21-03-2010.
    Έτσι και θα κλείσω αυτό το μίνι-αφιέρωμα σε αυτή τη σημαντική σύγχρονη Ελληνίδα.Σίγουρα μας περιμένουν ακόμη πολλά μοναδικά δημιουργήματα από εκείνη,την αγαπημένη μας Έλενα...!

Πηγές: Εφημερίδα "Το βήμα",el.wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου