12/7/10

Καλοκαιρινές διαθέσεις!

   

    Ποιός από εσάς δεν έχει χαλαρώσει,τώρα ή ως παιδί,με τα φιλαράκια του,με ένα επιτραπέζιο; Από την πιο διαδεδομένη "Μονόπολη" ως το πιο εξειδικευμένο "Σκάκι" ή τον κλασσικό "Γκρινιάρη". Αγαπημένα,διασκεδαστικά και δημιουργικά,είναι τα αγαπημένα μου παιχνίδια,που γεμίζουν ατέλειωτες ώρες μόνο με το πρώτο ρίξιμο του ζαριού!
    Επιτραπέζιο ονομάζεται κάθε παιχνίδι που παίζεται σε ταμπλό. Μπορούν να συμμετέχουν 2 ή περισσότερα άτομα και κύριος σκοπός είναι η διασκέδαση και, σε άλλες περιπτώσεις, η αποκόμιση γνώσεων ή η νοητική άσκηση. Ο ανταγωνισμός που πολλές φορές υπάρχει είναι σημαντικό στοιχείο στην εξέλιξη του παιχνιδιού, ένας πιο γενικός όρος θα ήταν η ευγενής άμιλλα. Υπάρχουν διαφόρων ειδών επιτραπέζια παιχνίδια, που κυρίως διακρίνονται σε κλασικά και σύγχρονα. Στα σύγχρονα επιτραπέζια παιχνίδια κατατάσσονται και τα παιχνίδια ερωτήσεων.
    Όσον αφορά τα κλασσικά και πιο παλιά παιχνίδια,θα μπορούσα να αναφέρω ως πιο "πολυπαιγμένα" το σκάκι,το τάβλι,το φιδάκι,το γκρινιάρη, την τρίλιζα και τη ντάμα. Έπειτα,τα επιτραπέζια εξελίχθηκαν και φτάσαμε να παίζουμε με μανία και ενθουσιασμό Μονόπολη, Σκραμπλ, Τρίβιαλ και Ταμπού.
    Κι αν νομίζετε ότι τα επιτραπέζια είναι παιχνίδια των τελευταίων ετών,γελιέστε! Η λέξη σκάκι προέρχεται από την ιταλική scacco η οποιά όμως προέρχεται από τα περσικά. Παιχνίδια σχετιζόμενα με το σκάκι παίζονταν ήδη από την μακρυνή αρχαιότητα στην περιοχή από την Ελλάδα και την Αίγυπτο ως και την Κίνα. Όλες οι χώρες που βρίσκονται σε αυτήν την περιοχή διεκδικούν την καταγωγή του παιχνιδιού. Ένα τέτοιο παιχνίδι είχε φτάσει και στους Κέλτες ήδη πριν την Ρωμαϊκή κατάκτηση. Το σκάκι είχε ήδη αποκτήσει την τελική σύγχρονή του μορφή στην δυτική Ευρώπη τον 15ο αιώνα. Οι μεταβολές των κανόνων τους τελευταίους πέντε αιώνες έχουν γενικά να κάνουν με την διαιτησία των αγώνων και όχι με το ίδιο το παιχνίδι. Πολύ αρχαιότερα στο Βυζάντιο παιζόταν μια παραλλαγή του παιχνιδιού, το γνωστό ζατρίκιον. Το παιχνίδι αυτό πιθανότατα ήρθε κατευθείαν από τους Πέρσες. Παρόλο που το ζατρίκιο είναι πολύ αρχαιότερο από το σκάκι στην υπόλοιπη Ευρώπη, δεν είναι ο άμεσος πρόγονος του σύγχρονου σκακιού. Ο άμεσος πρόγονος του σκακιού ήρθε στην δυτική Ευρώπη από τους Άραβες. Οι Άραβες με την σειρά τους είχαν πάρει το παιχνίδι επίσης από τους Πέρσες. Παλιότερα πολύ δημοφιλής ήταν η θεωρία ότι το σκάκι γενικά κατάγεται από ένα ινδικό παιχνίδι, το τσατούραγκα (chaturanga) περίπου το 600 μ.Χ., αλλά οι αποδείξεις θεωρούνται πια αδύναμες. Ακόμα και έτσι η Ινδία είναι πολύ δημοφιλής υπόθεση για την καταγωγή του σκακιού. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι από το αραβικό σκάκι οι κινήσεις του ίππου, του πύργου, του βασιλιά και σε μεγάλο βαθμό των πιονιών παραμμένουν αναλλοίωτες.
    Από την άλλη,το τάβλι στην αρχική του μορφή είναι το αρχαιότερο στην ιστορία των επιτραπέζιων παιχνιδιών γενικά. Εχει τις ρίζες του στην Μεσοποταμία, στην αρχαία Περσική αυτοκρατορία, γύρω στο 2600 π.Χ. Ανασκαφές στους βασιλικούς τάφους στην πόλη Ur της Μεσοποταμίας μεταξύ του 1922 και 1934 από τον Αγγλο αρχαιολόγο Leonard Wooley, έβγαλαν στην επιφάνεια πέντε διακοσμημένα ξύλινα επιτραπέζια παιχνίδια, τα οποία έχουν αρκετές ομοιότητες με το σημερινό τάβλι και αποτελούν τα αρχαιότερα επιτραπέζια παιχνίδια που έχουν σωθεί μέχρι σήμερα. Μερικά χρόνια αργότερα απο αυτή την ανακάλυψη στην Ur, αρχαιολόγοι βρήκαν ένα παρόμοιο παιχνίδι σε κάποιο άλλο μέρος της Μεσοποταμίας.Κάτω απ' αυτό βρέθηκαν δύο σετ από πούλια και ζάρια τεσσάρων πλευρών. Κάθε παίχτης είχε επτά πούλια και έριχνε έξι ζάρια.
    Σήμερα γνωρίζουμε δύο συγκεκριμένα παιχνίδια που παίζονταν στην αρχαία Ελλάδα. Το πρώτο είναι οι "Πόλεις", ένα παιχνίδι μάχης, στο οποίο δεν χρησιμοποιούσαν ζάρια. Το δεύτερο είναι το "Γραμμαί" ή "Διαγραμμισμός", ένα παιχνίδι ταχύτητας, που παιζόταν με ζάρια.
    Γνωρίζετε ποιο είναι το πιο πολυβραβευμένο παιχνίδι στην ιστορία των επιτραπέζιων παιχνιδιών; Λέγεται Blokus, έχει πάρει σχεδόν ό,τι βραβείο έχει ποτέ θεσπιστεί για επιτραπέζιο παιχνίδι σε όλο τον κόσμο και κυκλοφορεί και σε Ελληνική έκδοση. Το Blokus είναι ένα παιχνίδι συνδυασμών, βασισμένο σε μια πολύ απλή, αλλά εξαιρετική ιδέα: Σε ένα τετραγωνισμένο ταμπλό, οι παίκτες προσπαθούν να βάλουν όσα περισσότερα από τα πλακίδιά τους, εμποδίζοντας ταυτόχρονα τους συμπαίκτες τους να κάνουν το ίδιο. Τα πλακίδια είναι διαφόρων σχημάτων,θυμίζουν λίγο Tetris,οπότε θέλει σκέψη για να βρείτε πώς θα μπορέσετε να τα τοποθετήσετε. Μια παρτίδα δεν κρατάει πάρα πολύ,έχει ωραιότατη στρατηγική και δε βασίζεται στην τύχη.
    Ό,τι κι αν διαλέξετε λοιπόν,οικογενειακό ή ατομικό,στρατηγικής ή τύχης,jenga ή mastermind,μη διστάσετε να προτείνετε στην παρέα σας ένα γύρο από το αγαπημένο σας επιτραπέζιο παιχνίδι,το απόγευμα με τον καφέ. Είμαι σίγουρη πως δε θα χρειαστεί χρόνος για να τους πείσετε!
Καλά να περνάτε!!!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου