25/8/10

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΕ ΑΕΙ-ΑΤΕΙ.

    Τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων για εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ όλης της χώρας,καθώς το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε σήμερα τις βάσεις και τα ονόματα των επιτυχόντων για τη χρονιά 2010.   
    Μικρή άνοδος στα αποκαλούμενα «μεσαία», από βαθμολογικής πλευράς, τμήματα και ανεπαίσθητες αυξομειώσεις στα παραδοσιακά υψηλής ζήτησης είναι τα κύρια χαρακτηριστικά τους.
    Στα ΑΕΙ, πτωτικά κινήθηκαν οι βάσεις εισαγωγής σε 122 τμήματα επί συνόλου 345 ενώ υπήρξαν και 209 τμήματα με άνοδο.
    Πτωτικά κινήθηκαν όλες οι αρχιτεκτονικές σχολές, ενώ οριακή (της τάξεως των 20-30 μορίων) ήταν η πτώση στις ιατρικές σχολές (συγκεκριμένα κατά 23 μόρια έπεσε η βάση για την ιατρική της Αθήνας και κατά 26 μόρια η ιατρική της Θεσσαλονίκης. Μεγαλύτερη ήταν η πτώση στις οδοντιατρικές σχολές Αθήνας και Θεσσαλονίκης (137 και 103 μόρια αντίστοιχα).
     Στα ΤΕΙ, πτώση από 17 έως και…10105 μόρια, παρατηρήθηκε σε 97 τμήματα επί συνόλου 213.
Η μεγαλύτερη πτώση, παρατηρήθηκε στο τμήμα ζωικής παραγωγής Ηπείρου με έδρα στην Άρτα καθώς η βάση διαμορφώθηκε στα 1374 μόρια από 11479 μόρια που ήταν το 2009. Σημαντική πτώση, παρατηρήθηκε στα περισσότερα ΤΕΙ της επαρχίας.
     Μεγάλη είναι η ζήτηση στα Τεχνολογικά Ιδρύματα, τα οποία παρουσιάζουν τις περισσότερες ευκαιρίες για την επαγγελματική αποκατάσταση του αποφοίτου. Άνοδο σημειώνουν και οι φιλολογικές σχολές με εξαίρεση τα παιδαγωγικά τμήματα τα οποία σημειώνουν μικρή κάμψη στις βάσεις τους.
     Αύξηση της απαιτούμενης βαθμολογίας παρατηρείται στις λογιστικές και χρηματοοικονομικές σχολές καθώς και στα τμήματα πληροφορικής. Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, καταγράφοντας ελαφρώς ανοδική πορεία, παραμένουν οι στρατιωτικές σχολές.
     Επιπλέον, κατά τη φετινή χρονιά εισάγεται στα ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ ο μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων της τελευταίας πενταετίας, περίπου 84.000, ενώ η κατάργηση του «10» έχει προκαλέσει τεράστιο βαθμολογικό χάσμα της τάξης των 15.000 μορίων ανάμεσα στις βάσεις εισαγωγής της πρώτης και της τελευταίας σχολής.
     Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, θα υπάρχουν υποψήφιοι που θα εισαχθούν σε Τεχνολογικά Ιδρύματα με περίπου 2.500 μόρια, ενώ στην πρώτη θέση των ΤΕΙ παραμένει το τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής και Διακόσμησης. Μικρή αύξηση της απαιτούμενης βαθμολογίας σημειώνεται και σε περιφερειακά Ιδρύματα λόγω της τάσης οι υποψήφιοι να επιλέγουν σχολές κοντά στον τόπο κατοικίας τους προκειμένου να αποφύγουν τα έξοδα.
    Η κατάργηση του 10, έφερε πτώση ακόμη και 10.000 μορίων σε αρκετές σχολές. Ωστόσο, περισσότερα από 200 ήταν τα ΑΕΙ, οι βάσεις των οποίων κινήθηκαν ανοδικά.
    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους (ή ενδεκαψήφιο για αλλογενείς - αλλοδαπούς) και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα –Πατρώνυμο - Μητρώνυμο).
    Στο παρασκήνιο,η Υπουργός, με τις δηλώσεις της, άφησε να εννοηθεί πως, λόγω του μικρού αριθμού εισαχθέντων,και φέτος, σε πολλά περιφερειακά ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας,εξετάζεται,όπως έχει ειπωθεί και στο παρελθόν,η συγχώνευση ή κατάργηση κάποιων τμημάτων ή σχολών.
Ας ελπίσουμε να μη "θυσιαστεί", για ακόμη μια φορά, η Παιδεία,στο "βωμό" της οικονομικής δυσχέρειας της χώρας,κα Διαμαντοπούλου..

Ευχαριστώ το   madata.gr  για τις πολύτιμες πληροφορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου