3/8/10

Στόχος εμπρηστών η Σάμος?

    Προβληματισμός σε Αρχές και κατοίκους της Σάμου έχει προκαλέσει τις τελευταίες μέρες η συνεχής εμφάνιση πυρκαγιών στο νησί.Η τελευταία,που ξεκίνησε από τέσσερεις διαφορετικές εστίες,λίγες μέρες μετά την κατάσβεση της φωτιάς στο Κοκκάρι,έχει θέσει σε συναγερμό ολόκληρη την τοπική κοινωνία,που κάνει λόγο πλέον για οργανωμένο "έγκλημα"!
    Μάχη με τις φλόγες έδιναν,από τα ξημερώματα της Πέμπτης,επίγειες και εναέριες δυνάμεις στη Σάμο, ενώ το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Πυροσβεστική αποδίδουν τη μεγάλη πυρκαγιά σε εμπρησμό. Ο ίδιος ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε ενημέρωση που έκανε χθες το πρωί στον πρωθυπουργό,του είπε πως πιθανότατα κάποιοι έχουν βάλει σκοπό να κάψουν το νησί.
    Η εκτίμηση στην οποία καταλήγουν οι Αρχές ήταν διάχυτη και στους κατοίκους του νησιού, καθώς η φωτιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, σε τέσσερις διαφορετικές εστίες και πολύ κοντά στο σημείο όπου πριν λίγες ημέρες η πύρινη λαίλαπα είχε κάνει στάχτη χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους και καλλιεργήσιμης γης.
    Στην προσπάθεια για την κατάσβεση της φωτιάς, που εκδηλώθηκε σε δασώδη έκταση ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, νότια του χωριού Κοκκάρι, συμμετείχαν 7 πυροσβεστικά αεροπλάνα, 4 ελικόπτερα, όλη η δύναμη της πυροσβεστικής του νησιού, μαζί με 80 άτομα που ήρθαν από την Κεντρική Ελλάδα και εκατοντάδες εθελοντές.
    Η φωτιά κατέκαιε τη δύσβατη περιοχή «Τρίστρατο», κοντά στο Κοκκάρι και καταβάλλονταν αγωνιώδεις προσπάθειες να μην απειληθούν κατοικημένες περιοχές και τουριστικές εγκαταστάσεις. Η μεγαλύτερη αγωνία ήταν να μην επεκταθεί το μέτωπο της φωτιάς προς τα χωριά Μαυρατζαίοι και Μυτιληνιοί. Στο νησί έφτασε και ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Γεροκώστας για να συντονίσει την προσπάθεια.
    «Αντίπαλος» της μάχης για τον έλεγχο της πυρκαγιάς ήταν ο άνεμος, που δυσχέραινε το έργο των εναέριων μέσων και προκαλούσε συνεχείς αναζωπυρώσεις.
    Σύμφωνα με πληροφορίες, η πύρινη λαίλαπα σάρωσε στο πέρασμά της αιγοπρόβατα που υπήρχαν σε μια απομονωμένη στάνη, αλλά και ένα άλογο.
    Στη μάχη με τις φλόγες είχαν ριχτεί,όπως είναι φυσικό,με όλες τους τις δυνάμεις,και οι πυροσβέστες της Σάμου,για ώρες χωρίς ξεκούραση. Ο πυροσβέστης Κώστας Σαράντου,μιλώντας στην εφημερίδα "Έθνος",δεν έκρυβε την ανησυχία του για το μέτωπο της φωτιάς, το οποίο κατέστρεφε πυκνό δάσος.
«Είμαστε κουρασμένοι, αλλά δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να περιορίσουμε την πυρκαγιά, κυρίως μέχρι να πέσει η νύχτα, οπότε τα αεροπλάνα σταματούν».
    Παράλληλα,στον εισαγγελέα  οδηγήθηκαν σήμερα οι τρείς κτηνοτρόφοι που είχαν συλληφθεί πριν λίγες μέρες για την προηγούμενη πυρκαγιά του Κοκκαρίου.Ο ένας εξ'αυτών,μάλιστα, ομολόγησε από την πρώτη στιγμή,υποδεικνύοντας στους αστυνομικούς τον τόπο που έστησαν τη φωτιά και τον τρόπο που τη δημιούργησαν.
    Ας ελπίσουμε πως όλη αυτή η κατάσταση θα τελειώσει εδώ,γιατί πρόκειται για ένα υπέροχο νησί που έχει χάσει ήδη μεγάλο κομμάτι της τεράστιας φυσικής ομορφιάς του σε παλιότερες πυρκαγιές και είναι κρίμα εμείς οι ίδιοι να καταστρέφουμε τους λιγοστούς πόρους οξυγόνου που μας απομένουν.



Ευχαριστούμε το ethnos.gr   για τις πολύτιμες πληροφορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου