25/8/10

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΕ ΑΕΙ-ΑΤΕΙ.

    Τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων για εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ όλης της χώρας,καθώς το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε σήμερα τις βάσεις και τα ονόματα των επιτυχόντων για τη χρονιά 2010.   
    Μικρή άνοδος στα αποκαλούμενα «μεσαία», από βαθμολογικής πλευράς, τμήματα και ανεπαίσθητες αυξομειώσεις στα παραδοσιακά υψηλής ζήτησης είναι τα κύρια χαρακτηριστικά τους.
    Στα ΑΕΙ, πτωτικά κινήθηκαν οι βάσεις εισαγωγής σε 122 τμήματα επί συνόλου 345 ενώ υπήρξαν και 209 τμήματα με άνοδο.
    Πτωτικά κινήθηκαν όλες οι αρχιτεκτονικές σχολές, ενώ οριακή (της τάξεως των 20-30 μορίων) ήταν η πτώση στις ιατρικές σχολές (συγκεκριμένα κατά 23 μόρια έπεσε η βάση για την ιατρική της Αθήνας και κατά 26 μόρια η ιατρική της Θεσσαλονίκης. Μεγαλύτερη ήταν η πτώση στις οδοντιατρικές σχολές Αθήνας και Θεσσαλονίκης (137 και 103 μόρια αντίστοιχα).
     Στα ΤΕΙ, πτώση από 17 έως και…10105 μόρια, παρατηρήθηκε σε 97 τμήματα επί συνόλου 213.
Η μεγαλύτερη πτώση, παρατηρήθηκε στο τμήμα ζωικής παραγωγής Ηπείρου με έδρα στην Άρτα καθώς η βάση διαμορφώθηκε στα 1374 μόρια από 11479 μόρια που ήταν το 2009. Σημαντική πτώση, παρατηρήθηκε στα περισσότερα ΤΕΙ της επαρχίας.
     Μεγάλη είναι η ζήτηση στα Τεχνολογικά Ιδρύματα, τα οποία παρουσιάζουν τις περισσότερες ευκαιρίες για την επαγγελματική αποκατάσταση του αποφοίτου. Άνοδο σημειώνουν και οι φιλολογικές σχολές με εξαίρεση τα παιδαγωγικά τμήματα τα οποία σημειώνουν μικρή κάμψη στις βάσεις τους.
     Αύξηση της απαιτούμενης βαθμολογίας παρατηρείται στις λογιστικές και χρηματοοικονομικές σχολές καθώς και στα τμήματα πληροφορικής. Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, καταγράφοντας ελαφρώς ανοδική πορεία, παραμένουν οι στρατιωτικές σχολές.
     Επιπλέον, κατά τη φετινή χρονιά εισάγεται στα ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ ο μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων της τελευταίας πενταετίας, περίπου 84.000, ενώ η κατάργηση του «10» έχει προκαλέσει τεράστιο βαθμολογικό χάσμα της τάξης των 15.000 μορίων ανάμεσα στις βάσεις εισαγωγής της πρώτης και της τελευταίας σχολής.
     Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, θα υπάρχουν υποψήφιοι που θα εισαχθούν σε Τεχνολογικά Ιδρύματα με περίπου 2.500 μόρια, ενώ στην πρώτη θέση των ΤΕΙ παραμένει το τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής και Διακόσμησης. Μικρή αύξηση της απαιτούμενης βαθμολογίας σημειώνεται και σε περιφερειακά Ιδρύματα λόγω της τάσης οι υποψήφιοι να επιλέγουν σχολές κοντά στον τόπο κατοικίας τους προκειμένου να αποφύγουν τα έξοδα.
    Η κατάργηση του 10, έφερε πτώση ακόμη και 10.000 μορίων σε αρκετές σχολές. Ωστόσο, περισσότερα από 200 ήταν τα ΑΕΙ, οι βάσεις των οποίων κινήθηκαν ανοδικά.
    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους (ή ενδεκαψήφιο για αλλογενείς - αλλοδαπούς) και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα –Πατρώνυμο - Μητρώνυμο).
    Στο παρασκήνιο,η Υπουργός, με τις δηλώσεις της, άφησε να εννοηθεί πως, λόγω του μικρού αριθμού εισαχθέντων,και φέτος, σε πολλά περιφερειακά ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας,εξετάζεται,όπως έχει ειπωθεί και στο παρελθόν,η συγχώνευση ή κατάργηση κάποιων τμημάτων ή σχολών.
Ας ελπίσουμε να μη "θυσιαστεί", για ακόμη μια φορά, η Παιδεία,στο "βωμό" της οικονομικής δυσχέρειας της χώρας,κα Διαμαντοπούλου..

Ευχαριστώ το   madata.gr  για τις πολύτιμες πληροφορίες.

22/8/10

INCEPTION!

Φέτος το καλοκαίρι,ο τόπος του εγκλήματος,θα είναι το μυαλό σας!

    O βραβευμένος δημιουργός Κρίστοφερ Νόλαν σκηνοθετεί ένα διεθνούς κύρους καστ στην ταινία "Inception", μια πρωτότυπη ταινία επιστημονικής φαντασίας που ταξιδεύει σε όλο τον πλανήτη και στον απόκρυφο και αόριστο κόσμο των ονείρων.
    Ο Ντομ Κομπ (Λεονάρντο ΝτιΚάπριο) είναι ένας επιδέξιος ληστής και ο άσσος στην επικίνδυνη τέχνη της εκμαίευσης: μπορεί να κλέψει πολύτιμα μυστικά από τα βάθη του υποσυνείδητου τη στιγμή που το θύμα του κοιμάται βαθιά και το πνεύμα του είναι πάρα πολύ ευάλωτο. Η σπάνια ικανότητα του Κομπ τον έχει καταστήσει πολύτιμο παίκτη στην επικίνδυνη σκακιέρα της εταιρικής αντικατασκοπείας, αλλά και διεθνή φυγά, αφαιρώντας του ό,τι έχει αγαπήσει στη ζωή του. Ο Κομπ όμως, δέχεται μια πρόταση που μπορεί να τον εξιλεώσει. Μια τελευταία δουλειά που μπορεί να του χαρίσει πίσω τη χαμένη του ζωή αρκεί να καταφέρει το αδύνατο – την απαρχή. O Κομπ και η ομάδα του που απαρτίζεται από ειδικούς πρέπει να καταφέρουν το αντίθετο απ' ό,τι έκαναν ως τώρα. Ο στόχος τους πλέον δεν είναι να κλέψουν μια ιδέα, αλλά να καλλιεργήσουν μια καινούργια. Αν τα καταφέρουν, θα σκηνοθετήσουν το τέλειο έγκλημα. Όμως, κανένας σχεδιασμός δεν είναι αρκετά προσεκτικός ούτε οι ικανότητές τους μπορούν να διασφαλίσουν ότι θα ξεφύγουν από τον πιο επικίνδυνο εχθρό τους, που δείχνει να μπορεί να προβλέψει κάθε τους κίνησή. Έναν εχθρό που μόνο ο Κομπ θα μπορούσε να προβλέψει...
    Πρωταγωνιστούν ο 3 φορές υποψήφιος για 'Οσκαρ Λεονάρντο Ντι Κάπριο ( "Blood Diamond", "Aviator" ), ο βραβευμένος με Όσκαρ Κεν Γουατανάμπε ("The Last Samurai"),ο Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιν ("500 Days of Summer" ),η βραβευμένη με 'Οσκαρ Μαριόν Κοτιγιάρ ("La Vie en Rose" ),η υποψήφια για Όσκαρ Έλεν Πέιτζ ("Juno" ),ο Τομ Χάρντι ("RocknRolla", "Bronson" ),η Σίλιαν Μέρφι ("Batman Begins" ) ,ο Τομ Μπέρεντζερ ("Training Day" ),ο Ντιλίπ Ράο ("Avatar" ) και ο δύο φορές βραβευμένος με Όσκαρ Μάικλ Κέιν ("Hannah and Her Sisters", "The Cider House Rules" ).
    Σκηνοθεσία – Σενάριο: Κρίστοφερ Νόλαν 
 Αν σας ιντριγκάρισα αρκετά,δεν έχετε παρά να κλείσετε τις θέσεις σας!Από 24 Αυγούστου το "INCEPTION" θα προβάλλεται από την Village Films,και στη χώρα μας! 
Καλή διασκέδαση!

Ευχαριστώ το athinorama.gr  για τις χρήσιμες πληροφορίες.
 

3/8/10

Στόχος εμπρηστών η Σάμος?

    Προβληματισμός σε Αρχές και κατοίκους της Σάμου έχει προκαλέσει τις τελευταίες μέρες η συνεχής εμφάνιση πυρκαγιών στο νησί.Η τελευταία,που ξεκίνησε από τέσσερεις διαφορετικές εστίες,λίγες μέρες μετά την κατάσβεση της φωτιάς στο Κοκκάρι,έχει θέσει σε συναγερμό ολόκληρη την τοπική κοινωνία,που κάνει λόγο πλέον για οργανωμένο "έγκλημα"!
    Μάχη με τις φλόγες έδιναν,από τα ξημερώματα της Πέμπτης,επίγειες και εναέριες δυνάμεις στη Σάμο, ενώ το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Πυροσβεστική αποδίδουν τη μεγάλη πυρκαγιά σε εμπρησμό. Ο ίδιος ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε ενημέρωση που έκανε χθες το πρωί στον πρωθυπουργό,του είπε πως πιθανότατα κάποιοι έχουν βάλει σκοπό να κάψουν το νησί.
    Η εκτίμηση στην οποία καταλήγουν οι Αρχές ήταν διάχυτη και στους κατοίκους του νησιού, καθώς η φωτιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, σε τέσσερις διαφορετικές εστίες και πολύ κοντά στο σημείο όπου πριν λίγες ημέρες η πύρινη λαίλαπα είχε κάνει στάχτη χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους και καλλιεργήσιμης γης.
    Στην προσπάθεια για την κατάσβεση της φωτιάς, που εκδηλώθηκε σε δασώδη έκταση ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, νότια του χωριού Κοκκάρι, συμμετείχαν 7 πυροσβεστικά αεροπλάνα, 4 ελικόπτερα, όλη η δύναμη της πυροσβεστικής του νησιού, μαζί με 80 άτομα που ήρθαν από την Κεντρική Ελλάδα και εκατοντάδες εθελοντές.
    Η φωτιά κατέκαιε τη δύσβατη περιοχή «Τρίστρατο», κοντά στο Κοκκάρι και καταβάλλονταν αγωνιώδεις προσπάθειες να μην απειληθούν κατοικημένες περιοχές και τουριστικές εγκαταστάσεις. Η μεγαλύτερη αγωνία ήταν να μην επεκταθεί το μέτωπο της φωτιάς προς τα χωριά Μαυρατζαίοι και Μυτιληνιοί. Στο νησί έφτασε και ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Γεροκώστας για να συντονίσει την προσπάθεια.
    «Αντίπαλος» της μάχης για τον έλεγχο της πυρκαγιάς ήταν ο άνεμος, που δυσχέραινε το έργο των εναέριων μέσων και προκαλούσε συνεχείς αναζωπυρώσεις.
    Σύμφωνα με πληροφορίες, η πύρινη λαίλαπα σάρωσε στο πέρασμά της αιγοπρόβατα που υπήρχαν σε μια απομονωμένη στάνη, αλλά και ένα άλογο.
    Στη μάχη με τις φλόγες είχαν ριχτεί,όπως είναι φυσικό,με όλες τους τις δυνάμεις,και οι πυροσβέστες της Σάμου,για ώρες χωρίς ξεκούραση. Ο πυροσβέστης Κώστας Σαράντου,μιλώντας στην εφημερίδα "Έθνος",δεν έκρυβε την ανησυχία του για το μέτωπο της φωτιάς, το οποίο κατέστρεφε πυκνό δάσος.
«Είμαστε κουρασμένοι, αλλά δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να περιορίσουμε την πυρκαγιά, κυρίως μέχρι να πέσει η νύχτα, οπότε τα αεροπλάνα σταματούν».
    Παράλληλα,στον εισαγγελέα  οδηγήθηκαν σήμερα οι τρείς κτηνοτρόφοι που είχαν συλληφθεί πριν λίγες μέρες για την προηγούμενη πυρκαγιά του Κοκκαρίου.Ο ένας εξ'αυτών,μάλιστα, ομολόγησε από την πρώτη στιγμή,υποδεικνύοντας στους αστυνομικούς τον τόπο που έστησαν τη φωτιά και τον τρόπο που τη δημιούργησαν.
    Ας ελπίσουμε πως όλη αυτή η κατάσταση θα τελειώσει εδώ,γιατί πρόκειται για ένα υπέροχο νησί που έχει χάσει ήδη μεγάλο κομμάτι της τεράστιας φυσικής ομορφιάς του σε παλιότερες πυρκαγιές και είναι κρίμα εμείς οι ίδιοι να καταστρέφουμε τους λιγοστούς πόρους οξυγόνου που μας απομένουν.



Ευχαριστούμε το ethnos.gr   για τις πολύτιμες πληροφορίες.