19/5/11

25 Χρόνια Οικολογική Κίνηση Πάτρας!

 
Όταν τον Απρίλη του 1986 μια ομάδα νέων ανθρώπων αποφάσιζαν να δραστηριοποιηθούν στα περιβαλλοντικά ζητήματα της πόλης, κανείς τους δεν πίστευε ότι ξεκινούσαν ένα πολύχρονο  ταξίδι που έμελλε να επηρεάσει σημαντικά τις εξελίξεις στην τοπική μας κοινωνία, σημαδεύοντας παράλληλα την προσωπική τους πορεία και στάση.
           Σήμερα, 25 χρόνια μετά, μπορεί η Ιθάκη  να φαίνεται ακόμα μακριά, αλλά το ταξίδι συνεχίζεται με παλιούς και  νέους συνοδοιπόρους, στη βάση της ίδιας  κοινής αντίληψης για  προσφορά στην περιοχή μας.
           Μια μεγάλη παρέα, με μοναδικό όργανο τις δευτεριάτικες συναντήσεις, πάντοτε ανοικτές για όσους θέλουν να συμμετάσχουν,έξω από κομματικούς ή παραταξιακούς σχηματισμούς, διατηρώντας  έτσι  την αυτονομία του λόγου και την ανιδιοτέλεια,αποφεύγοντας τις υπερβολές, τις κινδυνολογίες και τους λαϊκισμούς.
            Καταλυτικό ρόλο στη δράση της ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ. έπαιξε η έκδοση, τον Απρίλη του 1991, της μηνιαίας οικολογικής εφημερίδας «ΕΝ ΑΙΘΡΙΑ».
             Πέρα από την προβολή των θεμάτων από την εφημερίδα αλλά και από τον τοπικό τύπο, η Κίνηση διοργάνωσε δεκάδες εκδηλώσεις και ημερίδες, συμμετείχε σε κινητοποιήσεις με άλλους φορείς και προχώρησε σε  συμβολικές δράσεις και  ακτιβισμούς στην πόλη μας.
              Οι άνθρωποι της ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ. λένε,"Ότι καταφέραμε μέχρι σήμερα το πετύχαμε με την υποστήριξη των μελών μας και με τη συνεργασία που είχαμε με αρχές  φορείς αλλά και άλλες οργανώσεις της πόλης και της Ελλάδας. Σ' αυτή τη στήριξη και τη συνεργασία βασιζόμαστε  και για την επόμενη 20ετία.
Το ταξίδι συνεχίζεται". 
Για τα "γενέθλειά" της,φέτος, η Οικολογική Κίνηση Πάτρας έχει προγραμματίσει μια σειρά από ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις.Πιο συγκεκριμένα:
  • Έκθεση φωτογραφίας: «Ορεινή Φύση της Ελλάδας» στην Αγορά Αργύρη 23 - 29 Μαΐου 2011
Μετά την επιτυχημένη έκθεση των φωτογραφιών, με θέμα την «Ορεινή Φύση της Ελλάδας» στα Ψηλαλώνια την Πρωτομαγιά, (συνδιοργάνωση της ΟΙΚΙΠΑ και της ΚΟΙΝΟ-ΤΟΠΙΑΣ)  η έκθεση μεταφέρεται στην Αγορά Αργύρη στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 25 χρόνια από την ίδρυση της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας.Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη από την Δευτέρα 23 ως την Κυριακή 29 Μαΐου 2011 και ώρες 6 - 9 μ.μ. Εκτίθενται συνολικά 176 φωτογραφίες, έργα 59 ερασιτεχνών συμπολιτών που με επαγγελματικό τρόπο αποθανάτισαν τα υπέροχα τοπία της ορεινής μας χώρας. Χορηγός της εκδήλωσης είναι το στούντιο φωτογραφίας SINIS (Ρήγα Φεραίου 156) που εκτύπωσε αφιλοκερδώς τις φωτογραφίες ενώ ο νεοσύστατος Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου της Πάτρας είναι υποστηρικτής.
  • ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ «25 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ: Ο ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ» Ώρα 19:30 μ.μ. , σε συνδιοργάνωση με το Πανεπιστήμιο Πατρών.
    Αίθουσα Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών (Φιλοποίμενος 24)
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
 «Η χρήση της πυρηνικής ενέργειας και τα προβλήματα που δημιουργεί»  Εισηγητής: Α. Γεράνιος, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
  «Η Πυρηνική Ενέργεια στη γειτονιά μας»      
Εισηγητής: Εκπρόσωπος Αντιπυρηνικού Παρατηρητηρίου Μεσογείου
 «Εναλλακτικές μέθοδοι μετατροπής ενέργειας: Πυρηνική Σύντηξη»  Εισηγητής: Ν. Σιακαβέλλας, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών
 «Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι λύση» Εισηγητής: Γ. Κανέλλης, εκπρόσωπος της ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ.Παρεμβάσεις - συζήτηση - συμπεράσματα
  • Σάββατο 28 Μαίου 2011
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ από το Ελληνικό Παραδοσιακό Θέατρο Σκιών Χρήστος Πατρινός με τίτλο:  «Το καμένο δεντρί»  Ωρα 18:00 μ.μ. Παλαιό Νοσοκομείο (Κορύλλων 2)        
ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ «Η εποχή των ηλιθίων» Ωρα 20:00 μ.μ.
Κιν/φος ΙΝΤΕΑΛ, (Αγ. Νικολάου 4)
 
Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου