20/2/11

ΟΣΟΙ ΠΙΣΤΟΙ ΠΡΟΣΕΛΘΕΤΕ!

    
    Τα σπίτια κατηφορίζουν μέχρι τον Πατραϊκό κόλπο και πάρκα και πλατείες διακόπτουν τη συνέχεια των δρόμων, όπου συναντάμε καμάρες και νεοκλασικά αρχοντικά. Η Πάτρα έχει την ομορφιά των πόλεων που βρέχονται από θάλασσα και αγαπιούνται εύκολα από τους ταξιδιώτες.
    Ο ανοιχτός ορίζοντας του λιμανιού, τα ημιυπαίθρια καφέ με φόντο τα ιστιοπλοϊκά και τα κότερα είναι τα πρώτα στοιχεία ξενάγησής μας στην πόλη, που αυτόν τον καιρό που διαλέξαμε να την επισκεφθούμε γιορτάζει τις Αποκριές και η γιορτή αυτή κρατάει περίπου έναν μήνα και καθορίζει την προσωπικότητα της πόλης και των κατοίκων της. 
«Το καρναβάλι δεν είναι απλώς ένα έθιμο, είναι τρόπος ζωής για εμάς» λένε οι Πατρινοί.
    Ήταν το 1829 όταν ο μεγαλέμπορος Μορέτης διοργάνωσε στο σπίτι του τον πρώτο ball masque, που έμελλε να γίνει η απαρχή των πάντων. Στα χρόνια που ακολούθησαν οι αποκριάτικοι χοροί άρχισαν να καθιερώνονται στα αρχοντόσπιτα της Πάτρας. Ζακυνθινοί, Κεφαλλονίτες, Ιταλοί πάροικοι και Ευρωπαίοι έμποροι εγκαταστάθηκαν στην πόλη και μαζί τους έφεραν τα καρναβαλικά τους έθιμα, τα οποία ενσωματώθηκαν στις συνήθειες των Πατρινών.
    Ημερομηνία-σταθμός για το πατρινό καρναβάλι είναι το 1872, όταν κτίστηκε το Θέατρο Απόλλων και φιλοξένησε τα διάσημα Μπουρμπούλια, τη σημαντικότερη εκδήλωση του καρναβαλιού. Στα Μπουρμπούλια άντρες και γυναίκες, νέοι και ηλικιωμένοι, πλούσιοι και φτωχοί κρύβονταν κάτω από τις μαύρες στολές ντόμινο και γλεντούσαν χωρίς ταμπού και διακρίσεις. 
    H αρχαία Πάτρα είχε σαν πυρήνα την Αρόη. Ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι ο ιδρυτής της, ο Πατρεύς, Αχαιός από τη Σπάρτη, επειδή δεν ήθελε να υποστεί τις συνέπειες της κατάκτησης της πόλης του από τους Δωριείς, ήρθε επικεφαλής αποίκων (οικιστής) στην περιοχή της Αρόης και κατάφερε να διώξει τους Ίωνες κατοίκους. Μεγάλωσε και οχύρωσε την πόλη, κατάφερε ακόμη να κάνει την πολιτική συνένωση επτά προϊστορικών αγροτικών συνοικισμών και της έδωσε το όνομά του. Όπως αποδεικνύεται από τα ευρήματα των μυκηναϊκών νεκροταφείων και των οικισμών στην περιοχή, η πόλη προήχθη κατά τη μυκηναϊκή περίοδο (1580 - 1100 π.X.).
    Μεταγενέστερα, σημαντική τομή στην ιστορία της Πάτρας αποτελεί ο σταυρικός θάνατος του Αποστόλου Ανδρέα το 66 μ.X., επί Νέρωνος. Εδώ σώζεται και το σημερινό πηγάδι του Αγίου Ανδρέα, παραπλεύρως του παλαιού ιερού ναού, το οποίο άλλοτε ήταν πηγή της θεάς Δήμητρας που λειτουργούσε και σαν μαντείο.
    Διασκέδαση και ξεφάντωμα είναι οι λέξεις που πρωταγωνιστούν τις ημέρες της Αποκριάς στην Πάτρα. Ενα από τα γνωστότερα καρναβάλια παγκοσμίως ντύνει την πόλη κάθε χρόνο με ζωηρά χρώματα και τη φέρνει κοντά σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας. Ολα αρχίζουν την Τσικνοπέμπτη, που αποτελεί την πρώτη μεγάλη κορύφωση των αποκριάτικων εκδηλώσεων. Την τελευταία εβδομάδα έχουμε τη γνωστή κατάληξη των καρναβαλικών εκδηλώσεων, με κορυφαίες στιγμές αυτές των δύο παρελάσεων. Οι δύο παρελάσεις γίνονται η μεν μία το Σάββατο και είναι νυκτερινή, η δε άλλη την Κυριακή το μεσημέρι. Σε αυτές παίρνουν μέρος πάνω από τριάντα χιλιάδες άτομα, που τα περισσότερα είναι μέλη των γκρουπ του Κρυμμένου Θησαυρού.
    Την παρέλαση παρακολουθούν περισσότερα από τριακόσιες χιλιάδες άτομα, ενώ για περίπου σαράντα οκτώ ώρες η πρωτεύουσα της Αχαΐας μετατρέπεται σε κέντρο του κεφιού. Χαρείτε το!
    Η Πάτρα διαθέτει πολλές φυσικές ομορφιές που εκπλήσσουν ευχάριστα κάθε ταξιδιώτη, αλλά καιπληθώρα ιστορικών μνημείων που φανερώνουν πτυχές της πολυτάραχης ιστορικής διαδρομής της πόλης. Κατά την περιήγησή σας στην αχαϊκή πρωτεύουσα θα σας εντυπωσιάσουν οι πλατείες της πόλης. Ξεχωρίζουν αυτή του Αγίου Γεωργίου και των Τριών Συμμάχων με το περίφημο ρολόι.
Επίσης, σημαντικά αξιοθέατα αποτελούν το κάστρο της πόλης που υψώνεται στη θέση της Αρχαίας Ακρόπολης, στην κορυφή του Παναχαϊκού όρους, και ο περίφημος Ναός του Αγίου Ανδρέα, του πολιούχου της Πάτρας, που είναι ένας από τις μεγαλοπρεπέστερους της Ελλάδας. Μια σπάνιας ομορφιάς δίτοξη γέφυρα, η Ρωμαϊκή του Μείλιχου (γέφυρα Παυσανία), είναι ένα από τα λιγοστά τεχνικά έργα αυτής της μορφής που διασώθηκαν στην Ελλάδα. Το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο, ένα μεγάλο τεχνικό έργο των ρωμαϊκών χρόνων. Ξεκινάει από τις πηγές Νερομάνα του Ρωμανού και καταλήγει έπειτα από διαδρομή 6 χλμ. στην Αρόη, κάτω από το βυζαντινό κάστρο, όπου διατηρείται το καλύτερο τμήμα του. Το Ρωμαϊκό Αμφιθέατρο ή Στάδιο, ένα επίσης σπουδαίο κτίσμα του 1ου μ.Χ. αιώνα. Στα δυτικά της Ακρόπολης , κοντά στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, βρίσκεται το Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας, το οποίο αναγέρθηκε στα μέσα του 2ου μ.Χ. αιώνα και νωρίτερα από το Ωδείον Ηρώδου του Αττικού της Αθήνας. Διαθέτει όλα τα βασικά μέρη του θεάτρου, κοίλο, ορχήστρα, προσκήνιο, σκηνή και παρασκήνια. Μπορείτε να δείτε,ακόμη,το Μυκηναϊκό Νεκροταφείο Βούντενης (1500 - 1100 π.Χ.), που καταλαμβάνει έκταση περίπου 80 στρεμμάτων. Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας, που στεγάζεται σε ένα τριώροφο νεοκλασικό κτίριο, το οποίο δωρίθηκε στον δήμο Πατρέων και χρησιμοποιήθηκε μετά το 1938. Φιλοξενεί σημαντικές συλλογές που περιλαμβάνουν ευρήματα της μυκηναϊκής περιόδου και αγάλματα των ρωμαϊκών χρόνων. Το Θέατρο Απόλλων, που κατασκευάστηκε το 1872 σε σχέδια του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ. Είναι το αρχαιότερο από τα σωζόμενα κλειστά θέατρα των νεοτέρων χρόνων και το εντυπωσιακότερο αρχιτεκτονικό στολίδι της Πάτρας. Τον Πύργο της Αχαΐα Clauss, που είναι το πρώτο ελληνικό οινοποιείο. Χτίστηκε στα 1861 και μέχρι σήμερα παράγει μερικά από τα πιο διάσημα ελληνικά κρασιά. Στους χώρους του ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το καταπράσινο περιβάλλον, τα ιστορικά κτίρια, τα ξυλόγλυπτα βαρέλια παλαίωσης από το 1873 της φημισμένης Μαυροδάφνης, καθώς επίσης και να δοκιμάσει στην Κάβα Δανιηλίδος μερικά από τα εκλεκτά κρασιά της Αχαΐα Clauss. Το σπίτι του Κωστή Παλαμά, διατηρητέο κτίριο επί της οδού Κορίνθου 241, στο κέντρο της πόλης, όπου γεννήθηκε ο Κωστής Παλαμάς και η Ιταλίδα πεζογράφος Ματθίλδη Σεράο. Τα Λουτρά Χαμάμ Πατρών που φέρουν την επιγραφή «Ετος 1400». Κτίστηκαν επί Ενετοκρατίας, διατηρήθηκαν αργότερα από τους Τούρκους και λειτουργούν μέχρι και σήμερα (τουρκικά θερμόλουτρα).
    Αν οι περιγραφές σας δελεάζουν,δεν έχετε παρά να πάρετε το αυτοκίνητό σας,το λεωφορείο ή το τρένο και να μας επισκεφθείτε! Το σίγουρο είναι πως η Πρωτεύουσα του Καρναβαλιού στην Ελλάδα θα σας υποδεχθεί ντυμένη στα αποκριάτικά της,έτοιμη να σας παρασύρει σε ένα ξέφρενο ρυθμό κεφιού και χορού! Και να θυμάστε....WE ENJOY RESPONSIBLY!

Ευχαριστώ θερμά το madata.gr για τις χρήσιμες πληροφορίες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου