14/11/10

Λαμπρή Εκδήλωση προς τιμήν των Αχαιών Αγωνιστών της Κύπρου.


     Έχω την τιμή να ζω σε μια οκογένεια που έχει έναν ήρωα. Κι έτσι είχα την τιμή να βρίσκομαι κι εκεί,την Τετάρτη το απόγευμα. Μια υπέροχη εκδήλωση που μας χάρισε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών και απολαύσαμε όσοι είχαμε την τύχη να παρευρεθούμε.
     Με περισσότερους από 800 θεατές,πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, την Τετάρτη 10-11-2010, λαμπρή και συγκινητική Εκδήλωση, κατά την οποία ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, τίμησε τους 150 Αχαιούς Αγωνιστές, που πολέμησαν στην Κύπρο κατά την Τουρκική εισβολή το 1974. Για πρώτη φορά η Εκκλησία, αποδίδει τον δίκαιο έπαινο και την δέουσα τιμή σε όλους εκείνους, οι οποίοι αγωνίστηκαν, "έπεσαν" ή αγνοούνται κατά τον ιερό αγώνα στην γη της Ελληνικής Μεγαλονήσου Κύπρου κατά το έτος 1974.
     Το όλο κλίμα ήταν έντονα συγκινησιακά φορτισμένο κυρίως με την παρουσία των επιζώντων πολεμιστών και των συγγενών των φονευθέντων και αγνοουμένων. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, προβλήθηκε βιντεοταινία με πραγματικά γεγονότα από τις πολεμικές επιχειρήσεις στα πεδία των μαχών στην Κύπρο και φωτογραφικό υλικό με τα πρόσωπα των φονευθέντων και των αγνοουμένων και με σκηνές από την ζωή των επιζώντων πολεμιστών στα πεδία των μαχών στην Κύπρο. 
      Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος μη μπορώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά του σε αρκετά σημεία της ομιλίας του, είπε,μεταξύ άλλων, τα εξής: 
«Ήταν 20 Ιουλίου 1974. Ανήμερα του Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου, όταν μαθεύτηκε, ότι έγινε η απόβαση των Τούρκων στην Κύπρο. Το μεγάλο κακό που σιγόβραζε τόσα χρόνια και που το καλλιεργούσαν σκοτεινές δυνάμεις, ξέσπασε και γρήγορα βύθισε σε θρήνο και κλαυθμό τους Κυπρίους και τους Ελλαδίτες, αλλά και τους Έλληνες όπου γης.
Τα αποτελέσματα γνωστά. Τα προβλήματα μεγάλα μέχρι σήμερα. Οι πληγές ανοιχτές. Τα γεγονότα βοούν και οι τόποι μαρτυρούν για τους βανδαλισμούς, τις σφαγές, τα αποτρόπαια εγκλήματα, τις λεηλασίες, τους αγνοουμένους. Ο πόνος διάχυτος πάνω από το πανώριο Ελληνικό νησί. Τα χρόνια περνούν και μεις θυμόμαστε τις ημέρες εκείνες..
Τα παιδιά μας σήμερα διαβάζουν την ιστορία(;) Μαθαίνουν περί των ημερών εκείνων και των θλιβερών και αιματωμένων γεγονότων και στιγμών(;) Δεν ξέρω κατά πόσο στην εποχή μας κατά την οποία έχουν αμβλυνθεί τα πάντα, μπορούν τα όσα αναφέραμε προηγουμένως να επιδράσουν καταλυτικά στις ψυχές των νέων ανθρώπων, των παιδιών μας. Μέσα στο ρημαδιό και την κατάπτωση των αξιών και το γκρέμισμα της ελπίδος, θέλω να πιστεύω, ότι υπάρχουν ανοικτά παράθυρα στις καρδιές..
Η Κύπρος είναι ο μεγάλος μας πόνος, η παντοτεινή μας αγάπη, η αγιάτρευτη μέχρι σήμερα πληγή μας, το ματωμένο κομμάτι του είναι μας..
Δεν μπορούμε να ξεχάσωμε, γιατί από τον τόπο μας ξεκίνησαν 150 και πλέον παλληκάρια τότε, για να πάνε στην γη της Κύπρου την Ελληνική και να υπερασπιστούν τα άγια εδάφη μας, τα ποτισμένα με τα αίματα του Εθνομάρτυρος Κυπριανού και του Αυξεντίου, του Παλληκαρίδη και τόσων άλλων παλληκαριών, λεοντόψυχων Ελλήνων Κυπρίων που με την ψυχή τους βροντοφώναξαν «Ελευθεριά για σένα ζω, για σε μόνο παλεύω, κι αν εις τον κόσμο δεν σε βρω αλλού θα σε γηρεύω»..
Δεν μας επιτρέπουν, να ξεχάσωμε την τραγωδία και τα βάσανα, οι αγνοούμενοι αδελφοί μας..
Αλλά αν με ζωηρή φωνή μιλούν όσοι βρίσκονται σήμερα στον ουρανό, ήρωες αδελφοί μας, αν ξυπνάνε συνειδήσεις οι αγνοούμενοί μας, ακόμα πιο πολύ η δική σας ωραία, σεμνή μα τόσο ηχηρή παρουσία, ήρωες και αγωνιστές Αχαιοί, λεβέντες και παλληκάρια, που η εύνοια του Θεού, σας επεφύλαξε αυτή την τιμή να βρεθήτε σ'αυτές τις τόσο κρίσιμες για την πατρίδα μας, για την Ελληνική Μεγαλόνησο Κύπρο μας, εκεί στην πρώτη γραμμή, αμυνόμενοι της πατρώας τιμής και δόξας.
Καμάρι μας ο αγώνας σας, σεμνό καύχημά μας και ιερή υπερηφάνειά μας, ο κόπος σας, η αγωνία σας, η αυταπάρνησή σας, αφού τίποτα δεν βάλατε πάνω από το χρέος σας, μήτε πατέρα, μήτε μητέρα, μήτε άλλον τινά, αλλά με ενθουσιασμό και σφρίγος εσπεύσατε στο πεδίο των μαχών.
Ο Θεός ηθέλησε να γυρίσετε πίσω, αφήνοντας ένα κομμάτι του είναι σας, το σημαντικώτερο, εκεί στον τόπο της θυσίας και της προσφοράς, των αγώνων και του κλέους..
Σεμνά περνάτε μπροστά μας, άγνωστοι στους πολλούς, απαρατήρητοι, όμως εσείς έχετε το πλήρωμα της χαράς, διότι έχετε το ιερό προνόμιο του ήρωα..
Όλα αυτά τα είχα στην καρδιά μου, ως θησαυρόν πολύτιμον και θέλησα να σας τα προσφέρω, ως αντίδωρον ευγνωμοσύνης και τιμής για τον αγώνα σας..Για να σας προβάλω ως πρότυπα ανθρώπων Ελλήνων..
Πριν αρκετούς μήνες, σε μία σεμνή εκδήλωση στο Δήμο Δύμης, τιμήθηκαν κάποιοι από σας..Συγκινήθηκα πολύ εκείνη την ημέρα..
Η σημερινή τιμή για σας είναι το ελάχιστο δείγμα της αναγνώρισης του αγώνα σας, της βαθειάς μας εκτίμησης και της πολλής μας αγάπης προς την σεμνή και διακριτική προσωπικότητά σας.
Θα σας συνοδεύη η ευχή μας και προσευχή μας, ώστε και στη συνέχεια να απολαμβάνετε όλα του Θεού τα αγαθά εν χαρά και αγαλλιάσει μετά των οικογένειών σας..».
     Συνδιοργανωτές της Εκδηλώσεως ήταν:
•        Ιερά Μητρόπολις Πατρών
•        Ένωσις Κυπρίων Νομού Αχαΐας
•        Σύλλογος «Αχαιών Ακτή»
•        Σύλλογος Αχαιών Πολεμιστών της Κύπρου 1974
     Την Εκδήλωση χαιρέτισαν:
•        Ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα κ. Ιωσήφ Ιωσήφ.
•        Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Γεώργιος Παναγιωτάκης
•        Η Πρόεδρος της Ενώσεως των εν Πάτραις Κυπρίων
κ. Μαρία Χατζηιωάννου
•        Ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Αχαιών Ακτή» κ. Αναστάσιος Στασής.
•        Ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αχαιών Αγωνιστών της Κύπρου 1974,
κ. Γεώργιος Βουρλιόγκας.
     Την Εκδήλωση πλαισίωσαν:
•        Το Χορευτικό της Ενώσεως Κυπρίων που παρουσίασε πρόγραμμα με Κυπριακούς χορούς.
•        Ο Βυζαντινός χορός της Πολυφωνικής Χορωδίας Πατρών, ο οποίος, υπό την Διεύθυνση του κ. Ιωάννου Κόττορου, Πρωτοψάλτου του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελιστρίας Πατρών και Διευθυντού του Εκκλησιαστικού Λυκείου, έψαλε επίκαιρα άσματα.
     Στο τέλος προσήλθαν οι συγγενείς των φονευθέντων στα πεδία των μαχών και παρέλαβαν τον έπαινο για τα παιδιά τους, ύστερα οι συγγενείς των αγνοουμένων και τέλος οι επιζόντες Αγωνιστές και παρέλαβαν τις τιμητικές διακρίσεις, μέσα σε κλίμα έντονα συγκινησιακό. Η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο.
Τιμήθηκαν οι φονευθέντες Αγωνιστές:
Καποτάς Βασίλειος,Αντωνόπουλος Κων/νος,Γκαβός Χρίστος,Σιορώκος Δημήτριος,Τζουράς Σωτήριος,Χριστόπουλος Αλέξιος,Μαρτζάκλης Γεώργιος
Οι αγνοούμενοι Αγωνιστές:
Κατούντας Νικόλαος & Γρίβας Χρίστος 
Οι επιζώντες Αγωνιστές:
Αναγνωστόπουλος Ανδρέας,Αναστασόπουλος Θεόδωρος ,Ανδρεάτος Γεώργιος,Ανδρικόπουλος Θεόδωρος (Ιερεύς),Ανδριόπουλος Κωνσταντίνος,Αντωνακόπουλος Γεώργιος,Αντωνόπουλος Λάμπρος,Αρώνης Σπυρίδων,Ασπρούδας Ανδρέας,Βασιλακόπουλος Μιχαήλ,Βασιλείου Κωνσταντίνος, Βασιλόπουλος Κωνσταντίνος,Βέρρας Νικόλαος,Βουρλιόγκας Γεώργιος,Γερασιμόπουλος Ανδρέας ,Γεωργακόπουλος Χρίστος ,Γεωργακόπουλος Κωνσταντίνος ,Γεωργόπουλος Παρασκευάς ,Γιαννακόπουλος Χρίστος ,Γιαννακούλιας Νικόλαος ,Γιαννόπουλος Στέφανος ,Γκόλφης Νικόλαος ,Γκοτσόπουλος Νικόλαος ,Γούργαρης Σωτήριος ,Δελέγκος Σπυρίδων ,Δελέτης Γεώργιος ,Δημητρόπουλος Περικλής ,Δημόπουλος Κωνσταντίνος ,Δημόπουλος Νικόλαος ,Διαμαντής Δημήτριος ,Δίπλαρος Διονύσιος ,Δρίβας Δημήτρης ,Δρίλλης Βασίλειος ,Ζάγκος Δημήτριος ,Ζαφειρόπουλος Ιωάννης ,Ζερδεβάς Αναστάσιος ,Ζυγούρας Ασημάκης ,Θειακός Ζήσης ,Θωμάς Βασίλειος ,Καϊμάκης Νικόλαος ,Καπνίδης Μιχαήλ ,Καραβιώτης Νικόλαος ,Καραγεωργόπουλος Ευθύμιος ,Καραζουρνιάς Ανδρέας ,Καραλής Νικόλαος ,Καραμάνος Γεώργιος ,Κατσαβόπουλος Χρίστος ,Κατσαΐτης Χρίστος ,Κογκάκης Ευάγγελος ,Κομνηνός Αντώνιος ,Κόντης Παναγιώτης ,Κούκουρας Δημήτριος ,Κουρούκλης Κωνσταντίνος ,Κουτσουμπελίτης Νικόλαος ,Κυριακόπουλος Γεώργιος ,Κωνσταντινόπουλος Σταύρος ,Κωστόπουλος Αλέξιος ,Λαμπρόπουλος Αθανάσιος ,Λυκούσης Αναστάσιος ,Μαυραγάνης Κωνσταντίνος ,Μαυρέλης Ηλίας ,Μαυρομάτης Χρίστος ,Μενύχτας Αχιλλέας ,Μηλιτσόπουλος Παναγιώτης ,Μητράκης Ελευθέριος ,Μητροκόντης Περικλής ,Μητρόπουλος Αθανάσιος ,Μητρόπουλος Ηλίας ,Μητρόπουλος Χρίστος ,Μήτρου Δημήτριος ,Μιχόπουλος Σωτήριος ,Μπάμπαλης Αθανάσιος ,Μπαράκος Κωνσταντίνος ,Μπατάλης Αλέξιος ,Μπεϊντάρης Ηλίας ,Μπουρδανιώτης Αθανάσιος ,Μπουχάγιερ Δημήτριος ,Μωραΐτης Νικόλαος ,Ναούμ ,Νικολακόπουλος Γεώργιος ,Νακόπουλος Νικόλαος ,Νταβλάς Δημήτριος ,Νταβλούρος Νικόλαος ,Ντουλμπέρης Αθανάσιος ,Ορφανός Παναγιώτης ,Παλιογιάννης Χρίστος ,Παναγιωτόπουλος Αντώνιος ,Παναγόπουλος Κωνσταντίνος ,Πανόπουλος Θεόδωρος ,Πανούτσος Νικόλαος ,Παπαγιαννακόπουλος Γεώργιος ,Παπαδιονυσίου Κωνσταντίνος ,Παπαζαφείρης Κωνσταντίνος ,Παπαναστασίου Νικόλαος ,Παπαναστασίου Σωτήριος ,Παρασκευόπουλος Δημήτριος ,Πολάτος Παναγιώτης ,Πολίτης Ευστάθιος ,Πορετσάνος Ανδρέας ,Πουτζάς Θεόδωρος ,Ραυτόπουλος Χρίστος ,Ροδόπουλος Αντώνιος ,Ρουμάνος Χρίστος ,Σαββόπουλος Διονύσιος ,Σαμαρτζόπουλος Νικόλαος ,Σιάτος Παναγιώτης ,Σιδέρης Χρίστος ,Σκιαδάς Γεώργιος ,Σκούφος Αθανάσιος ,Σπαθής Νικόλαος ,Σπετσέρης Ανδρέας ,Σπυρόπουλος Γεώργιος ,Σταύρακας Ηλίας ,Σταυρόπουλος  
Στεφανόπουλος Δημήτριος ,Τζατζαδάκης Γεράσιμος ,Τζέμος Γεώργιος ,Τραυλός Σταύρος ,Τριανταφυλλόπουλος Νικόλαος ,Τσάμης Νικόλαος ,Τσαμοτάσος Ηλίας ,Τσεκούρας ,Τσερεγκούνης Διονύσιος ,Τσουκαλάς ,Φραντζεσκάκης Ελευθέριος ,Χαϊκάλης Κωνσταντίνος ,Χουλιαράς Γεώργιος ,Χριστόπουλος Μιχαήλ ,Χονδρογιάννης Διονύσιος ,Χρυσανθακόπουλος Ξενοφών ,Χρυσανθόπουλος Χάρης ,Χρυσικός Κωνσταντίνος ,Ψύλιας/ Ψύλλιας Νικόλαος ,Ψυχράμης Πολύδωρος ,Ιωάννου Σπυρίδων ,Ευθυμίου Διονύσιος ,Γεωργίου Χρίστος ,Γερασίμου Χρίστος.


Ευχαριστώ θερμά το amen.gr για τις πολύτιμες πληροφορίες.