13/10/10

Πήρε μορφή το όνειρο της "Ελπίδας"!

    Πραγματικότητα έγινε το πρώτο ογκολογικό νοσοκομείο για παιδιά, το οποίο παρουσίασαν η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «Ελπίδα», κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, και ο διοικητής του γειτονικού νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», κ. Εμμανουήλ Παπασάββας. To ογκολογικό νοσοκομείο εγκαινιάζεται την Πέμπτη.
    Η πολύχρονη προσπάθεια τού συλλόγου φίλων παιδιών με καρκίνο «Ελπίδα» ολοκληρώθηκε και η συμμαχία της επιστήμης με την ανθρωπιά έχτισε ένα «ορμητήριο» ζωής, που θα διατηρήσει τα πολύτιμα παιδικά χαμόγελα.
    Το νοσοκομείο βρίσκεται στο Γουδί, σε έκταση 14.930 τετραγωνικών μέτρων, και αποτελείται από πέντε κτίρια που συνδέονται μεταξύ τους, όπως και με το «Αγία Σοφία». Εχει 138 κλίνες και περιλαμβάνει,μεταξύ άλλων, μονάδα μεταμόσχευσης μυελού των οστών, ογκολογικές και αιματολογικές νοσηλευτικές μονάδες, 24 κλίνες ημερήσιας νοσηλείας, πέντε κλίνες ημερήσιας νοσηλείας μεταμόσχευσης μυελού των οστών, ιατρείο πόνου, μονάδα ραδιενεργού θεραπείας, διαγνωστικό τμήμα PET, Κέντρο Αιμοδοσίας, τακτικά εξωτερικά ιατρεία, σχολείο, δύο παιδικές χαρές, ξενώνα και αμφιθέατρο. 
    Το νοσοκομείο θα ενταχθεί διοικητικά και λειτουργικά στο «Αγία Σοφία», ωστόσο ο Σύλλογος «Ελπίδα» θα αναλάβει την ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών και την εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού στο Χάρβαρντ και σε άλλα νοσοκομεία του εξωτερικού. 
«Σκύψαμε πάνω από τα σχέδια και τις μελέτες του νοσοκομείου με αγάπη και φροντίδα για τα παιδιά, με κυριότερο μέλημά μας την πρόσβασή τους στις υψηλότερα προηγμένες μεθόδους θεραπείας» ανέφερε στην ομιλία της η κ. Βαρδινογιάννη. 
    Ο διοικητής του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» κ. Παπασάββας έκανε λόγο για πρότυπο νοσηλευτικής και θεραπευτικής μονάδας. Αποκάλυψε επίσης ότι η οικογένειά της κ. Βαρδινογιάννη κάλυψε με δικά της χρήματα μεγάλο μέρος των δαπανών ανέγερσης της μονάδας, καθώς και της δαπάνης προμήθειας και εγκατάστασης του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Οπως είπε ο κ. Παπασάββας, η μετεγκατάσταση των τμημάτων που θα λειτουργήσουν στο νέο νοσοκομείο προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2010.
    Ιδιαίτερη είναι η διακόσμηση του νοσοκομείου, με κεντρικό θέμα ένα κορίτσι, την Ελπίδα, που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο. Κάθε κτίριο παραπέμπει σε μια διαφορετική ήπειρο και κάθε τομέας σε διαφορετική χώρα με εικόνες και μνημεία. 

Ευχαριστώ το fimotro.blogspot.com για τις χρήσιμες πληροφορίες.

11/10/10

Ένα πραγματικό "παραμύθι" ξεκινά!

 
      Το παραμύθι άρχισε απόψε.. Το "Μεγάλο Κανάλι" πρόβαλλε πριν λίγες ώρες το πρώτο επεισόδιο της πολυσηζητημένης νέας σειράς "Το Νησί" κι είμαι σίγουρη πως όσοι το είδατε το απολαύσατε όσο κι εγώ. Τί να πρωτοπώ για αυτό το τηλεοπτικό αριστούργημα,λοιπόν.. Περιττό να αναφέρω πως συγκινήθηκα σε αρκετά σημεία του επεισοδίου και εννοείται πως άξιζε κάθε δευτερόλεπτο θέασης!
      Το Νησί είναι ένας ύμνος στη ζωή και στη δύναμη του ανθρώπου. Μια ιστορία που μας ταξιδεύει στα όμορφα αλλά και άγρια τοπία της Κρήτης καθώς και στις συναρπαστικές ζωές των ανθρώπων της από το 1939 ως τις μέρες μας. Αφηγείται μια ιστορία για το μεγαλείο του ανθρώπου που καταφέρνει ακόμα κι όταν η μοίρα δείχνει το πιο ανελέητο πρόσωπό της να βρει τη δύναμη που χρειάζεται για να αγαπήσει, να ονειρευτεί, να ζήσει.
      Απέναντι από την Πλάκα, ένα όμορφο χωριό της Κρήτης, δεσπόζει η Σπιναλόγκα, το νησί με το παλιό ενετικό φρούριο, το νησί που για δεκαετίες ήταν ο υποχρεωτικός τόπος εξορίας των λεπρών. Η νεαρή Αλέξις, αναζητώντας τις ρίζες της, θα κάνει ένα ταξίδι στο παρελθόν και θα βουτήξει στις συγκλονιστικές ιστορίες 3 γενεών σπουδαίων γυναικών της οικογένειάς της. Και γύρω απ’ αυτές τις εξαιρετικές γυναίκες, κάποιοι άνδρες ξεχωριστοί, γενναίοι, δυνατοί, γεμάτοι ορμή και πάθος. ΄Ανδρες που με την παρουσία τους σημάδεψαν τις ζωές τους φέρνοντας τον έρωτα, την αγάπη, την παρηγοριά, τον χαμό και τη λύτρωση. Και οι άνθρωποι του Νησιού, αυτοί που παρά την αρρώστια και την απειλή του θανάτου δεν παραιτήθηκαν από το δικαίωμα στη ζωή και συνέχισαν να αγωνίζονται, να ονειρεύονται και να αγαπούν.
      Μια ιστορία που μας διδάσκει πώς να αγαπάμε, να συμπάσχουμε και ν’ αγκαλιάζουμε όσους εύκολα ο φόβος, η αρρώστια και οι κοινωνία στιγματίζει. Το Νησί, στην άγνοια και τον στιγματισμό αντιπαραθέτει τη γνώση, την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά και μας θυμίζει ότι οι «Σπιναλόγκες» χτίζονται με το φόβο και καταρρέουν με τη γενναιότητα και την αγάπη.
    Φυσικά,ξεχωριστή αναφορά πρέπει να γίνει στους συντελεστές αυτής της υπέροχης δουλειάς,τους ανθρώπους που δούλεψαν σκληρά όλους αυτούς τους μήνες ώστε να φτάσει στις οθόνες μας η μεταφορά του βιβλίου της V. Hislop με τόσο υπέροχη "μορφή". Τη διασκευή του βιβλίου έχει αναλάβει η Μιρέλλα Παπαοικονόμου, μια σεναριογράφος με τεράστιες τηλεοπτικές επιτυχίες στο ενεργητικό της, ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφει ο πολυβραβευμένος Χανιώτης σκηνοθέτης Θοδωρής Παπαδουλάκης. Οι συντελεστές που συνεργάζονται στη συγκεκριμένη παραγωγή είναι από τους κορυφαίους επαγγελματίες στο είδος τους. Η εικόνα αποτυπώνεται άριστα μέσα από τη ματιά του διευθυντή φωτογραφίας Βαγγέλη Κατριτζιδάκη. Ο σκηνογράφος Αντώνης Χαλκιάς και οι συνεργάτες του έφτιαξαν από την αρχή όλα τα σκηνικά, ώστε να θυμίζουν την περίοδο από το 1939 έως το 1957. Η Ξανθή Κόντου και η Μαρία Κοντοδήμα, που υπογράφουν την ενδυματολογία, έκαναν έρευνα για 8 μήνες για τα περίπου 2.000 κοστούμια, που θα χρησιμοποιηθούν στη σειρά. Ο Μίνως Μάτσας, ο οποίος έχει διαπρέψει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ντύνοντας με τις μελωδίες του κινηματογραφικές ταινίες, θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικά προγράμματα, υπογράφει τη μουσική. Την παραγωγή έχει αναλάβει η TVE και ο Νίνος Ελματζιόγλου,γνωστός από προηγούμενες επιτυχημένες συνεργασίες του με το MEGA,όπως η "Βέρα στο δεξί" κ.α.
     Τα γυρίσματα ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2009 και πραγματοποιούνται στην Κρήτη: Πλάκα, Σπιναλόγκα, Ελούντα, Άγιο Νικόλαο και αλλού, ενώ πραγματοποιήθηκαν γυρίσματα και στο Λονδίνο. Η προεργασία της παραγωγής ξεκίνησε αρκετό καιρό πριν την έναρξη των γυρισμάτων με την κατασκευή των σκηνικών, που πλαισιώνουν τους φυσικούς χώρους και την προετοιμασία των πολλών κοστουμιών.
    Μετά το πρώτο επεισόδιο,επιβεβαίωσα για ακόμη μια φορά πόσο σπουδαία ηθοποιός είναι η Κατερίνα Λέχου,που τη βλέπουμε στον κορυφαίο,ίσως,ρόλο της καριέρας της να υποδύεται την Ελένη,τη δασκάλα της Πλάκας. Υπέροχες είναι και οι ερμηνείες των υπόλοιπων ηθοποιών που είδαμε απόψε και όσων θα συμληρώνουν σιγά σιγά το καστ της σειράς, όπως οι Στέλιος Μάινας (Γιώργης Πετράκης), Γιούλικα Σκαφιδά (Μαρία Πετράκη), Ευγενία Δημητροπούλου (Άννα Πετράκη/Αλέξις Φίλντιγκ), Τάσος Νούσιας (Νίκος Παπαδημητρίου), Μαρία Πρωτόπαππα (Ευγενία Καπετανάκη), Αλέξανδρος Λογοθέτης (Νίκος Κυρίτσης), Αιμίλιος Χειλάκης (Μανόλης Βανδουλάκης), Φιλαρέτη Κομνηνού (Σοφία Φίλντινγκ), Γιάννης Στάνκογλου (Αντρέας Βανδουλάκης), Θόδωρος Κατσαφάδος (Πέτρος Κοντομάρης), Ορφέας Αυγουστίδης (Αντώνης Αγγελόπουλος), Αννίτα Κούλη (Φωτεινή Αγγελοπούλου), Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου (Χριστίνα Κρουσταλάκη), Ίαν Χίσλοπ (Μάρκους) κ.α.
      Κλείνοντας,να ευχηθώ στο "νησί" να τύχει της αποδοχής που του αξίζει και να ανοίξει το δρόμο και σε άλλες παραγωγές τέτοιου βεληνεκούς για την ελληνική τηλεόραση. Όπως και να 'χει,το σίγουρο είναι πως κέρδισε κιόλας,με την πρεμιέρα,κι επάξια,μια θέση στην καρδιά μας!

Ευχαριστώ το megatv.com για τις χρήσιμες πληροφορίες.